Chlumec nad Cidlinou

Skautská výprava do Ostroměře: Společné dobrodružství u příležitosti Dne zamyšlení

Klouzek

22. únor, den, kdy skauti po celém světě slaví Den zamyšlení. Skupina chlumeckých skautů se jej rozhodla oslavit výpravou do nedalekého městečka Ostroměř. Výprava proběhla v sobotu 2. března a měla za cíl připomenout důležitost přátelství a společenství mezi skauty. Sešli jsme se na nádraží v Chlumci a vyrazili vlakem směrem do Ostroměře. Cesta vlakem byla plná očekávání. Copak nás tam čeká? Ti zkušenější, kteří se již účastnili loňské výpravy, předávali své zkušenosti těm, kteří jeli poprvé.

Po příjezdu do Ostroměře jsme se vydali pěšky směrem ke skalám. Cestou jsme si neodpustili hravou soutěžní hru s kolíčky, která všem dodala tolik potřebnou energii do chůze.

Ve skalách jsme se pak setkali se staršími chlumeckými skauty, kteří se na cestu vydali již o hodinu dříve, a přáteli z Třebechovic a Stěžer. Společně jsme si v rokli užívali přírodu a radost ze společného setkání. Všichni jsme byli rozděleni do několika skupin. Jedna polovina dětí se následně věnovala bojovce, zatímco druhá měla možnost vyzkoušet své dovednosti při slaňování ze skály.

Čas však utíkal neúprosně a přiblížila se chvíle, kdy jsme se museli vydat zpět na nádraží. Před odchodem jsme ještě vytvořili obrovský gilwellský kruh přátelství. Tím se naznačuje pevné, přátelské spojení. Chytili jsme se za překřížené ruce a poslali si dokola signál. Na úplný závěr zazněla junácká hymna, která zněla jako poselství jednoty a bratrství. A pokřikem “Nazdar!” jsme se rozloučili.

Skautská výprava do Ostroměře byla nejen dobrodružstvím v přírodě, ale také příležitostí k prohloubení vztahů, posílení společenství a připomenutí hodnot, které skautské hnutí zastává. Společné putování připomnělo všem účastníkům, že i v různorodosti jsou spojeni jako bratři a sestry, a že přátelství překonává veškeré překážky.