Chlumec nad Cidlinou

Závod vlčat a světlušek 2024 – info pro rodiče

Honza, Pivoňka

Závod vlčat a světlušek se koná pravidelně každé dva roky (pokud zrovna není zákaz kvůli pandemii). Má tři kola:

  • základní nebo okresní kolo (podle velikosti a počtu středisek v daném skautském okrese – v našem případě je základní kolo současně okresním kolem), 
  • krajská kola (koná se v červnu),
  • celostátní kolo (září). 

Letošní ročník závodu (základní = okresní kolo) se bude konat v soboru 27. 4. 2024 v okolí Stěžer (čti Bradavic).

I když má akce v názvu slovo závod, cílem je hlavně užít si prima den s ostatními vlčaty a světluškami, zažít celodenní aktivitu zasazenou do symbolického rámce (naše okresní kolo bude ve stylu Harryho Pottera). A samozřejmě i vyzkoušet si, co jsme se naučili, a zjistit, jak jsme na tom v porovnání s ostatními. Bližší představu vám může dát například toto video z posledního ročníku.

Závod vlčat a světlušek 2022

Malí skauti a skautky z celé země se o uplynulém víkendu sešli v konopišťském parku a ve finále Závodu vlčat a světlušek pátrali po stopách bájného nosoroha. 👣🦏 Do celostátního kola se soutěžící propracovali přes ta regionální a celá série dala dětem možnost potkat se s novými kamarády a vyzkoušet si limity svých znalostí a schopností. Těch závod prověřil opravdu spoustu – například logické myšlení, finanční gramotnost, schopnost orientace, kuchařské dovednosti, znalost přírody, připravenost na krizové situace nebo znalost první pomoci. 🏆 První místo obsadili Skokani černí z Prahy a Vakoveverky z Jihlavy. Holky a kluky závodem provázela legenda inspirovaná knihou Harry Potter a Fantastická zvířata z pera spisovatelky J. K. Rowlingové. 🪄 Děkujeme organizátorům ze Střediska Františka Konáše Benešov a gratulujeme všem účastníkům! 🥳⚜️ #skaut ————— [🎥 Zprávičky]

Zveřejnil(a) Junák – český skaut dne Čtvrtek 22. září 2022

Disciplíny závodu vycházejí z oblastí “Co umím a znám”, “Příroda kolem nás”, “Svět okolo nás” z výchovného programu vlčat a světlušek a jsou následující: znalost první pomoc, znalost dopravních značek, manuální zručnost, fyzická zdatnost, logické myšlení, schopnost řešit problémové situace, schopnost vyhledávat informace, schopnost komunikovat, pobyt v přírodě, kuchařská dovednost, schopnost orientace, vztah k vlasti a skautingu a volná disciplína.

Někteří z vás rodičů se ptali na konkrétní dovednosti, které mají kluci umět, s tím, že byste se jim rádi věnovali i doma. Opravdu není nutné se na závody “šprtat” – nejde o život. Snažili jsme se většinu věci projít, zbytku necháme volný průběh. Pokud se přesto chcete s kluky na obsah disciplín podívat, naleznete je zde.

Praktické informace:

Odjezd vlakem v 7:29 z Chlumce nad Cidlinou (sraz v 7:10 hod.), návrat v 18:28 také vlakem. Ohledně platby cestovného se zavčasu ozveme.

S sebou:

  • kouzelnický hábit, hůlku nebo další předměty na tématiku Harryho Pottera (ne košťata!);
  • zvací dopis od ředitele Albuse Brumbála (kluci ho dostanou na schůzce);
  • pití (plastovou lahev), bude možné doplňovat na místě;
  • skautský (vlčácký) šátek a kroj (hromadný nákup proběhl – jakmile budeme mít kroje, které jste si objednali, k dispozici, dáme vědět);
  • do batohu oblečení na ušpinění;
  • jednu svačinu zajistí organizátoři, na zbytek dne jídlo s sebou. Bude možné si opéct špekáček atp. na ohni.

S sebou ne:

  • elektroniku (ani mobily);
  • nebezpečné předměty.

Dopoledne bude věnováno soutěžím samotným, odpoledne kluky čeká velká hra společně s dalšími vlčaty a světluškami ze Stěžer a Třebechovic. Věříme, že si den všichni náležitě užijeme!

Další informace o ZVaSu obecně najdete zde.