Středisko Černého havrana

Chlumec nad Cidlinou

Šest základních skautských uzlů

Honza

1. Ambulantní uzel

“Ambulanťák ” je plochý uzel, který slouží ke spojení dvou konců lan nebo cípů látky. Váže se například na trojcípý šátek, protože netlačí. Používá se s lany a provazy podobného průměru.

2. Dračí smyčka

Dračí smyčka se používala v horolezectví, záchranářství a podobných oborech. Jenže se při obvodovém zatížení nebo při bočním tření během manipulace uvolňuje. Snadno se rozvazuje i vytřesením, střídavým napínáním a povolováním lana. Proto se používají i různé varianty s pojistkou nebo dvojitá dračí smyčka.

K zapamatování postupu vázání uzlu slouží pohádka. “V hlubokém jezeře žil drak. Když uviděl na břehu princeznu, vystoupil z vody, kolem princezny se obtočil a snažil se ji stáhnout k sobě do jezera. Princezna ale stála pevně na nohou a stáhnout se nenechala.” Jezero představuje oko na pevném konci lana, princezna je pevný konec lana vycházejícího z oka, volný konec představuje draka.

3. Lodní uzel (smyčka)

Lodní uzel (lodní smyčka) se používá pro upevnění lana kolem stromu, kůlu a podobně. Po odlehčení ho můžeme snadno rozvázat. Špatně drží na hranatých předmětech.

Smyčku lze uvázat dvěma způsoby. Nahazovaná verze se používá tam, kde je možné si smyčku nejdříve připravit a poté ji „nahodit“, nejčastěji na kůl. Tento způsob je jednodušší, avšak nedá se použít všude. Chceme-li smyčku aplikovat například na karabinu, kruh či tyč, na jejíž konec nelze dosáhnout, je nutné smyčku vyvázat. K tomu musíme mít k dispozici alespoň jeden konec lana.

4. Rybářská spojka

Rybářská spojka se používá se pro spojení dvou lan, provazů či vlasců o podobném průměru. Zatažená velice dobře drží, ale současně se dá snadno rozvázat. Velmi záleží na směru uvázání uzlů, aby se očka správně položila na sebe. V praxi se používá také dvojitá rybářská spojka, která lépe drží a nepovoluje se, když není zatížená.

5. Škotová spojka

“Škoťák” slouží ke spojení dvou lan o nestejném průměru nebo lana a látky. Dá se také použít k navázání lana a háku. Tvarem je obdobný jako dračí smyčka, ale nevytváří pevné oko.

6. Zkracovačka

Zkracovačka slouží ke zkrácení lana, aniž by se muselo řezat. Případně se využívá k zafixování nepoužívané části lana. Uvázat ji můžeme, i když nemáme ani jeden konec lana. Aby zkracovačka držela pevně, musí být lano přiměřeně napnuté. Při příliš malé či příliš velké zátěži se uzel rozpadne.